З 24 по 25 березня в Олександрії проходив чемпіонат України серед чоловіків, жінок та юніорів. Команді Дніпропетровської області, в якій взяли участь 8 кам'янчан, серед яких був і представник профспілки «Металургів», вдалося стати найкращою в командному заліку, завоювати 19 медалей різного ґатунку в особистих змаганнях, оновити ряд рекордів України і встановити новий світовий рекорд.

Армліфтинг – це молодий вид спорту в Україні, в якому атлети змагаються в силі хвата. Цей вид спорту цікавий завдяки своєму непередбачуваному характеру – найчастіше результат важко вгадати за зовнішнім виглядом учасників, тому що він залежить не від загального фізичного розвитку, а саме від сили хвата кисті атлета.

На минулому в Олександрії чемпіонаті розігрувалися нагороди в 4-х дисциплінах:

  • «Rolling Thunder»: підняття ваги з використанням круглої ручки, що обертається, діаметром 60 мм;
  • «Apollon's Axle»: діаметр гладкого грифу «Осі Аполлона», що не обертається, становить 50 мм – це набагато ускладнює підйом і сильно збільшує навантаження на пальці;
  • «Saxon Bar» або подвійний щипковий хват: діаметр квадратного грифу становить 80 мм;
  • «Silver Bullet»: є залізною кулею довгастого розміру, довжиною 45 мм, діаметром 19 мм. Розмір шнура снаряда становить не менше 48 см. У цій дисципліні «срібну кулю» необхідно утримати в еспандері на час.

 

З одного боку армліфтинг дуже простий вид спорту. Здавалося, наростив на тренуваннях м'язи, підійшов до снаряду, підняв його і переміг. Але не так все просто. Для багатьох боротьба триває і після трьох вдалих спроб – в четвертій, коли вага «противника» вище за рекорд України або світу. В цей момент зал завмирає, глядач оцінюють буде чи не буде взята вага і аплодує в разі успіху. У 2018 році багато рекордів України були побиті, але лише один рекорд світу змінив і автора, і прописку.

Створюється враження, що легендарну спортсменку з Кам'янського, представника ПАТ «ДМК», неодноразову абсолютну чемпіонку світу з армліфтингу і пауерліфтингу Людмилу Гайдученко цікавий тільки рекорд. Лише «срібна куля» вислизнула з руки великої спортсменки за 0,37 секунди до рекорду країни. Результат 37,47 секунди їй, на жаль, поки не підкорився. А ось в двох дисциплінах – «Rolling Thunder» і «Sakson Bar» – рекорди України впали, в «Apollon's Axle» був повалений рекорд світу, який наша знаменита атлетка з 2012 року тричі невдало штурмувала на чемпіонатах світу. Для фіксації величини в 132 кг федерацією України з армліфтингу було враховано багато чинників: змагання проводилися на сертифікованому обладнанні IronMind, моменти установки ваги на гриф, взяття ваги, перевага кожного елемента снаряда записувалися на відео. Ну і звичайно приємно було чотири рази бачити традиційний стрибок на першу сходинку п'єдесталу чемпіонки з Кам'янського.

Значущим виявився вояж до Олександрії і для вихованців КВПУ. Владислав Зенов у «Rolling Thunder» завоював золоту медаль і встановив рекорд України, а в «Apollon's Axle» виборов «срібло». У Данила Тарасова дві срібні нагороди – цей результат він зумів зафіксувати серед юніорів (абсолютна категорія). Чемпіону світу з армліфтингу Миколі Гривчуку вдалося завоювати «срібло» в «ролінгу» і «бронзу» в «Аполлоні». Велика конкуренція в найпрестижнішій чоловічій ваговій категорії понад 110 кг зупинила за крок до п'єдесталу капітана збірної Кам'янського Євгена Парфьонова.

14-річна дебютантка змагань Віра Попруга, яка на цих змаганнях представила профспілку «Металургів» ДМК, приміряла два «срібла» серед дівчат до 18 років (абсолютна категорія) і двічі увійшла в трійку призерів серед жінок (вагова категорія понад 70 кг), піднявшись на один п'єдестал зі світовою легендою Л.Гайдученко.

Всі вище названі спортсмени є вихованцями президента обласної федерації арліфтінга Едуарда Аноткіна (на фото нище – ліворуч), який донедавна працював в ПАТ «ДМК».

Всього ж представникам нашого міста вдалося завоювати 19 нагород різного ґатунку, що вкупі з результатами інших спортсменів Дніпропетровського регіону принесло області перше командне місце.

Тепер наші атлети, що пробилися до складу збірної України з армліфтингу, відстоюватимуть честь України на чемпіонаті Європи, який у липні пройде в Болгарії.

Командний залік

1. Дніпропетровська область

Особистий залік

Rolling Thunder

Дівчата до 18 років, абсолютна категорія

2. Попруга Віра (профспілка «Металургів» ДМК, тренер – Е.Аноткін)

Жінки

1. Гайдученко Людмила (ПАТ «ДМК», тренер – Е.Аноткін) – встановила рекорд України
3. Попруга Віра (профспілка «Металургів» ДМК, тренер – Е.Аноткін)

Юнаки до 18 років, абсолютна категорія

2. Іржавський Сергій (Будинок дитячої творчості СК «Сварог», тренер – Л.Гайдученко)

Юніори, абсолютна категорія

1. Іржавський Сергій (БДТ СК «Сварог», тренер – Л.Гайдученко)
2. Тарасов Данило (КВПУ, тренер – Е.Аноткін)

Чоловіки, вагова категорія до 60 кг

1. Зенов Владислав (КВПУ, тренер – Е.Аноткін) – рекорд Укрїни
2. Туманов Максим (БДТ СК «Сварог», тренер – Л.Гайдученко)

Чоловіки, вагова категорія до 70 кг

2. Гривчук Микола (КВПУ, тренер – Е.Аноткін)

Чоловіки, вагова категорія понад 110 кг

4. Парфьонов Євген (ПАТ «ДМК», тренер – Е.Аноткін)

Apollon's Axel

Дівчата до 18 років, абсолютна категорія

2. Попруга Віра (профспілка «Металургів» ДМК, тренер – Е.Аноткін)

Жінки

1. Гайдученко Людмила (ПАТ «ДМК», тренер – Е.Аноткін) – встановила рекорд світу
3. Попруга Віра (профспілка «Металургів» ДМК, тренер – Е.Аноткін)

Юнаки до 18 років, абсолютна категорія

1. Іржавський Сергій (БДТ СК «Сварог», тренер – Л.Гайдученко) – виконав норматив майстра спорту, встановив рекорд України

Юніори, абсолютна категорія

2. Тарасов Данило (КВПУ, тренер – Е.Аноткін) – виконав норматив кандидата в майстри спорту

Чоловіки, вагова категорія до 60 кг

1. Туманов Максим (БДТ СК «Сварог», тренер – Л.Гайдученко)
2. Зенов Владислав (КВПУ, тренер – Е.Аноткін)

Чоловіки, вагова категорія до 70 кг

3. Гривчук Микола (тренер – Е.Аноткін)

Sakson Bar

Жінки

1. Гайдученко Людмила (ПАТ «ДМК», тренер – Е.Аноткін) – встановила рекорд України

Silver bullet

Жінки

1. Гайдученко Людмила (ПАТ «ДМК», тренер – Е.Аноткін) – для поновлення рекорду України не вистачило 0,37 секунди.