Постановою КМУ №134 від 28.02.2018 р. «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 27 червня 2003 р. №994» вдосконалені і приведені у відповідність до чинного законодавства механізм фінансування заходів і ведення обліку витрат на охорону праці в системі бухгалтерського, податкового і внутрішньогосподарського (управлінського) обліку.

З назви постанови та переліку заходів та засобів на охорону праці були виключені слова «...витрати на здійснення та придбання яких включаються до витрат».

Змінами також встановлено, що:

  • витрати на охорону праці формуються з урахуванням вимог національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, а також інших нормативно-правових актів щодо ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності;
  • обсяг і джерела фінансування витрат на охорону праці визначаються в колективному договорі або угоді;
  • забезпечення працівників спеціальним одягом, взуттям та засобами індивідуального захисту здійснюється відповідно до норм, встановлених законодавством про охорону праці та колективним договором або угодою;
  • забезпечення працівників, зайнятих на роботах з важкими і шкідливими умовами праці, лікувально-профілактичним харчуванням, молоком або рівноцінними харчовими продуктами, а також газованою солоною водою здійснюється згідно з Кодексом законів про працю України, Закону України «Про охорону праці» та колективним договором або угодою.

Обов'язковою є також проведення медогляду під час прийняття на роботу і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному відборі, щорічному обов'язковому медичному огляді осіб в віці до 21 року.

Зміни, затверджені Кабінетом міністрів України

Джерело: Сайт «Профспілка металургів і гірників України»