Ретро-виставка «Сторінками казок» проводиться у зв’язку з новорічними святами. Про особливості цієї експозиції прес-центру комбінату розповіла співробітник музею Любов Пархоменко (зав. архівом) і Олена Довгаль (архіваріус).

– Роздивляючись експонати виставки, можна побачити, що вони – не сама сива дореволюційна старовина. До якого періоду історії вони відносяться і в чому специфіка даної експозиції?

– Тематика виставки – новорічна казка і казка в цілому. Тут ми бачимо незмінні атрибути Нового року – речі Діда Мороза і карнавальні вбрання періоду п'ятдесятих-вісімдесятих років, які дбайливо зберігає колектив КСЦ «Дніпровець», колектив Палацу культури металургів. У цих костюмах артисти ПК колись виступали перед маленькими дніпродзержинцями на новорічних виставах. Новорічні вистави у Палаці металургів славилися на все місто. Їх відвідували тисячі дітей, і яскраві спогади про казкових уявленнях залишилися у них на все життя. Також в музейних фондах збереглися старовинні новорічні наряди, карнавальні маски, головні убори, раритетні платівки з дитячими казками, які програвалися на патефон, і ще багато цікавого для наших відвідувачів.

– Подібні ретро-виставки проводилися раніше?

– Так, нинішня експозиція – вже не перша виставка в стилі ретро. У минулому ми влаштовували експозиції «Зустрічаємо новий рік: ретро-погляд» і «Я народжений в Радянському Союзі, або Маленькі речі великої країни».

– Крім костюмів і атрибутів новорічних персонажів на виставці можна побачити старі книги з дитячими казками і не менш старі листівки. Розкажіть докладніше про ці експонати.

– Такі листівки давним-давно посилали один одному наші співвітчизники, які були вже дорослими в п'ятдесятих-вісімдесятих роках. Що ж стосується книг, то вони – це червона лінія, лейтмотив експозиції. На сторінках книг, які читали наші бабусі нашим батькам, відбуваються самі загадкові, дивовижні і фантастичні пригоди. Тут і казки для малюків – прості і нехитрі, і казки для дітей старшого віку. Їх автори – письменники різних країн і народи різних регіонів світу. У наше століття інформаційних технологій ми хотіли б знову звернути наших дітей і підлітків до Книги, тому і повернулися, в рамках виставки, в дитинство наших батьків – до старих казок, в яких так багато різних повчальних моментів. Так багато доброї і при цьому високопробної фантазії, святкового настрою та очікування дива.

Побувавши на виставці, дорослі зможуть хоча б на деякий час перенестися в своє щасливе дитинство, а діти – побачити, як святкували Новий рік їх бабусі й дідусі.

Джерело: dmkd.dp.ua