З початку цього року Фонд соціального страхування України забезпечує повне охоплення працюючих українців адресним відновним лікуванням у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів за їх вибором. Соціальна послуга надається за наявності медичних показань та фінансується за рахунок коштів Фонду.

Оперативна невідкладна реабілітація після перенесеного захворювання або травми дає найкращі результати. Це можливість вберегти людину від настання інвалідності. При цьому, медична реабілітація – складний, комплексний вид допомоги, який включає систему лікувальних заходів, підібрану індивідуально, тобто це дороговартісне лікування. І його не можна відкладати, збираючи на нього гроші. Тому ці витрати бере на себе Фонд, аби відновити здоров’я людини вчасно, максимально збільшуючи вірогідність відновлення працездатності. Зазначається, що висока ефективність проведення медичної реабілітації може бути досягнута лише за умов обов’язкового дотримання основних принципів: раннього початку, безперервності, послідовності, наступності та повноти надання медичної допомоги хворим, індивідуального підходу та програмування відновного лікування. Зокрема, пройти реабілітаційне лікування за рахунок коштів Фонду соціального страхування України можна в разі підгострого періоду інфаркту міокарда, опіків, захворювань легень, цукрового діабету, оперативного втручання на опорно-руховому апараті, оперативного та інструментального видалення каменів із нирок, ускладненого перебігу вагітності тощо.

Для фінансування Фондом медичної реабілітації заклад охорони здоров’я повідомляє Фонд про наявність у них на лікуванні застрахованої особи, яка, відповідно до висновку лікарсько-консультативної комісії, потребує відновного лікування в санаторно-курортному закладі. Не пізніше наступного дня представник Фонду відвідує пацієнта в стаціонарі медичного закладу для оформлення тристороннього договору та направлення на реабілітацію.

Нагадаємо, застрахованим у Фонді соціального страхування є кожен, хто сплачує та/або за кого сплачується єдиний соціальний внесок, тобто кожна офіційно працевлаштована особа або фізична особа-підприємець.

Станом на 1 липня поточного року на реабілітаційне лікування в санаторії України за новою процедурою направлено 161 особу, яка проживає в місті Кам’янське та Криничанському районі, у тому числі 28 осіб – працівники ПАТ «Дніпровський металургійний комбінат».

Сьогодні до надання відновного лікування за рахунок коштів ФССУ долучився 51 санаторно-курортний заклад, який має відповідні реабілітаційні відділення та заявив про своє бажання співпрацювати із Фондом. Показники ефективності реабілітаційного лікування досить високі – за статистичними даними 83% осіб, які мали складну патологію, після відновного лікування, профінансованого ФССУ, повертались до повноцінного життя та роботи одразу після виписки із санаторію.

На цей час усі застраховані, які перебувають у стаціонарі лікувального закладу та потребують медичної реабілітації, гарантовано отримують її за кошти Фонду соціального страхування України. Консультацію за напрямами діяльності Фонду можна отримати в Кам’янському відділенні управління виконавчої дирекції ФССУ за адресою: м. Кам’янське, проспект Тараса Шевченка, б. 42 або за телефоном: +38(067) 939-16-13.

Кам’янське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області