Ми вже писали про неправомірні дії адміністрації ТОВ «ОХОРОНА-ХОЛДИНГ», яка незаконно звільнила голову профспілкового комітету цього структурного підрозділу Ірину Ливинтинівну Бєлоусову. Подібні дії компанії, яка виконує охоронні функції в ПАТ «ДМК», профспілка «Металургів» залишити в стороні не могла. Тому за сприяння профкому профспілки «Металургів» до Заводського районного суду було направлено позовну заяву про поновлення на роботі Бєлоусової І.Л., виплату їй компенсації за час вимушеного прогулу та моральну шкоду, яку прийнято судом до розгляду.

Нагадаємо, що посада голови цехкому І.Бєлоусової – завідуючої бюро перепусток ДМК – була скорочена. Слідом була звільнена і сама Бєлоусова, що незаконно, тому що вона має статус голови цехового комітету, який захищений Законом, Кодексом законів про працю України та іншими нормативними актами.

У статті 41 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» передбачено: «Звільнення членів виборного профспілкового органу підприємства, установи, організації (в тому числі структурних підрозділів), його керівників, профспілкового представника (там, де не обирається виборний орган профспілки), крім дотримування загального порядку, допускається за наявності попередньої згоди виборного органу, членами якого вони є, а також вищого виборного органу цієї профспілки (об'єднання профспілок)».

Згідно зі статтею 43 Кодексу законів про працю України розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу «може бути здійснено лише за попередньою згодою виборного органу (профспілкового представника) первинної профспілкової організації...»

Перший крок на шляху до справедливого правосуддя зроблений. Далі буде...

Читайте також