Сталася ця подія 12 січня у районі містка, що на міському пляжі. Неподалік берега, в річці Дніпро засніжена й невелика лунка скувала своїми крижаними кайданами рух прекрасного біло-сірого птаха. Вирвати пернатого з лап стихії могли лише небайдужі та сміливі люди. Такі небайдужі, виявились неподалік…

Історію трагедії розповів й показав на відео та у фотографіях очевидець, ім'я якого ми не можемо не вказати. Цим інкогніто був співробітник металургійного підприємства Кам’янського, член профспілки «Металургів». Прогулюючись у прекрасну, але морозну погоду по засніженому узбережжю Кам'янського міського пляжу, недалеко від узбережжя він побачив майже бездихане, ледь рухливе тіло птаха в крижаній воді. Наблизившись, стало очевидним, що цим птахом був чудовий лебідь. Слава Богу, він все ще був живий.

Судячи з наданого відео, один із рибалок наблизився до птиці у спеціальних забродах. Юрію, так звали одного з героїв, важко вдавалося просуватися крізь товсту кірку льоду. Слабкий погляд лебедя із закликом про допомогу несамовито кидався у бік рибалки-рятувальника, що випадково опинився поряд з ним. Перший – не вірив, що хтось допоможе, що його зможуть врятувати. Другий – сподівався, рухався крок за кроком як криголам і все-таки проклав фарватер життя до місця ув'язнення біло-сірого птаха.

Після низки дзвінків у різні інстанції, зокрема й у МНС, домовитися про допомогу вдалося лише з Геннадієм Лантухом, який займається порятунком та реабілітацією пернатих. З цією метою, за словами очевидця, Геннадій і приїхав. Ряд реанімаційних процесів вселили надію на підсумковий позитивний результат. Але, на жаль, згодом лебідь загинув.

Дуже шкода, що до трагедії призвела байдужість МНС і людей, які проходять повз них. Напевно, ситуацію з крижаним «полоном» птиці бачили багато хто. Проте, не багато хто відгукнувся. Ті ж, хто відгукнулися – наш очевидець, рибалки (одного з них звали Юрієм) та Геннадій Лантух – майже врятували лебедя. Але, на жаль, було вже надто пізно.

Мораль нашої розповіді є очевидною. Будьте поблажливі до чужого горя. Особливо ці слова відносяться до беззахисних і потребують нашої допомоги в зимову пору року звірів та птахів. Сьогодні ми не потривожилися через лебедя, а завтра цей негативний досвід ми, не дай Боже, можемо застосувати до людини. Пам’ятайте, допоможеш ти, допоможуть і тобі. З досвіду це підтверджене життєве правило спрацьовувало неодноразово.