4 березня, напередодні Міжнародного жіночого дня, на святі, що відбулося в медико-санітарній частині ПАТ «Дніпровський меткомбінат», голова профкому профспілки «Металургів» Олег Нагорний вручив медикам прилад для видалення різних новоутворень. Цей подарунок призначався для всіх без винятку жінок підприємства, незалежно від членства в профспілковій організації. Місцем «проживання» даного апарату стало відділення жіночої консультації МСЧ ДМК. Про користь нового приладу і, в зв'язку з цим, тепер більш розширений спектр послуг відділення, ми поспілкувалися із завідувачкою жіночою консультацією – Оленою Таран.

– Чим займається відділення жіночої консультації МСЧ УПБ ПАТ «ДМК» і які напрямки її роботи?

– Жіноча консультація медико-санітарної частини управління промислової безпеки ПАТ «Дніпровський меткомбінат» займається багатопрофільною роботою, здійснює проведення профонкооглядів жінок – працівниць підприємства, а також спостереження й ведення вагітності та гінекологічної патології. В основі нашої роботи найважливішим напрямком є онкопрофілактика, яка проводиться шляхом щорічних профонкооглядів. Однією з цілей подібних оглядів є виявлення візуальних форм раку молочної залози та шийки матки.

– Розкажіть про ці патології докладніше.

– По актуальності розв'язання цієї проблеми дуже важливо. Розглядається вона на рівні Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ). У вересні 2020 року нею навіть була прийняла резолюцію про глобальну стратегію щодо прискорення елімінації раку шийки матки, оскільки рак шийки матки займає 4-те місце за поширеністю всіх форм раку серед жінок. Це дуже актуальна проблема, бо кожен четвертий випадок – це вже запущений випадок, тобто хоча це і візуальна форма, що повинна бути видна на самих ранніх стадіях, кожен 4-й випадок вже, на жаль, запущений. За статистикою кожен день в Україні 6-ть жінок помирають від раку шийки матки. Середній вік в Україні – це 30-54 роки, тобто найактивніший і продуктивний період для жінки. Це далеко не «хвороба літніх», як прийнято вважати.

– Які методи входять у стратегію ВООЗ?

– За стратегією, яка прийнята ВООЗ, в неї входять вакцинація та скринінг. Наша МСЧ виявляє показання для вакцинації та при необхідності видає жінкам направлення. Більше це стосується звичайно ж дівчат-підлітків. Скринінг використовується при виявленні та лікуванні передракових станів. Тобто перш ніж настає рак шийки матки, хвороба проходить довгий і багаторічний шлях, який йде від норми, далі крокує дисплазія 1 – легка, дисплазія 2 – середня, дисплазія 3 – важка, і на останньому етапі настає вже сумний підсумок цього шляху – рак шийки матки.

– Що таке дисплазія?

– Дисплазія – це термін, під яким розуміється патологія розвитку клітин тіла, тканин і цілих органів. Ці зміни ми можемо побачити за допомогою цитологічних мазків і візуально, а потім, шляхом біопсії, визначити її ступінь і вчасно пролікувати пацієнта, тобто не дати їй увійти в стан раку шийки матки.

– Як допоможе жінкам комбінату подарований профспілкою «Металургів» прилад?

– Завдяки тому, що профспілка «Металургів» в особі його керівника Олега Анатолійовича Нагорного надала медико-санітарній частини апарат для видалення різних новоутворень, ми можемо його застосовувати як в діагностиці з метою проведення біопсії гістологічного підтвердження діагнозу, так і вже для лікування патології шийки матки. Це безцінно та важливо в нашій роботі. Перш за все це сучасне оздоровлення та діагностика наших жінок. Раніше ми змушені були їх направляти за місцем проживання, в приватні клініки. Звичайно ж нашим жінкам це було незручно. І по моментам їх роботи, і з матеріальних міркувань (вартість даної послуги в міських медичних установах становить приблизно 2-2,5 тисяч гривень – прим. автора). З появою цього апарату ми можемо надавати повний спектр даних послуг на місці й абсолютно безкоштовно.

– У чому полягає скринінг патології шийки матки?

– Первинно – це огляд і взяття цитологічного мазка. Вже на цьому етапі ми візуально виявляємо якісь моменти, що заслуговують більш розширеного обстеження у вигляді кольпоскопії, прицільної біопсії, те що і проводиться цим апаратом. Після отримання результатів мазків, ми запрошуємо наших жінок на прийом з метою проведення кольпоскопії. Біопсію необхідно проводити широко. Ми змушені були відійти від цього через брак апаратури. Біопсії заслуговує кожна підозріла ділянка. У разі, якщо після обробки шийки розчинами, оцтовою кислотою ми бачимо ацетобельну ділянку, то біопсія проводиться в обов'язковому порядку.

– Яка статистика патології за 2020 рік?

– У 2020 році в 604127 жінок виявлені випадки первинного виявлення раку шийки матки. Це дуже величезна цифра. З вже озвученого вище, хочу повторити: кожен четвертий, а це 25% – вже запущений випадок. В результаті раку шийки матки зафіксована смерть у 341831 жінки, а це майже половина від кількості виявлених випадків.

– Хто проходить профонкоогляд у гінеколога?

– За рекомендаціями Міністерства та Охорони здоров'я України, профонкоогляд проходять жінки від 18-ти до 69-ти років.

У розвитку злоякісних процесів шийки матки доведена етіологічна роль вірусу папіломи людини. За це відкриття навіть присуджена Нобелівська премія. Наше підростаюче покоління, наші дівчатка часто рано починають статеве життя, а це один з факторів, тому іноді вже в 20-22 роки у них діагностують рак шийки матки. Ми повинні бути на сторожі в будь-якому віці: і в 20 років, і в 25, і тим більше в 30-54 роки.

Бесіду вів В.Попруга