Вже в понеділок вся Україна і весь світ відзначатиме одне з найулюбленіших наших свят – Міжнародний жіночий день 8 березня! Готуючись до свята, профспілка «Металургів» вирішила зробити шикарний подарунок, який буде корисний всім жінкам комбінату без винятку, незалежно від членства в профспілці. Ні, це не квіти, і не цукерки. Це дорогий медичний прилад, призначений для видалення різних новоутворень.

На адресу профспілки «Металургів» регулярно за матеріальною допомогою звертаються наші жінки. Одна з проблем – видалення різних новоутворень, пов'язаних з лікуванням патологій шийки матки. Подарований медико-санітарній частині ДМК прилад дозволить заощадити близько 2-2,5 тисяч гривень. Саме в таку суму обійдеться візит з цього питання в міський медичний заклад.

Що ж це за такий прилад, який дозволяє лікувати за допомогою радіохвиль? Радіохвильова хірургія сьогодні є найсучаснішим методом лікування патології шийки матки. Цей унікальний безконтактний метод розрізання м'яких тканин заснований на властивості тканин організму випаровуватися під впливом високочастотних хвиль, які генеруються радіохвильовим ножем. Тканини не розрізаються як скальпелем, і не перепалюються як лазером, а розходяться без фізичного контакту з радіоножем. Пар низької температури, що утворюється при випаровуванні клітин, сприяє коагуляції підлягачих кровоносних судин. Таким чином, радіохвильова хірургія дозволяє проводити операції безболісно, без пошкодження здорових тканин, з мінімальним ризиком кровотечі, уникаючи післяопераційних ускладнень. Радіохвильовий ніж одночасно ріже, дезінфікує місце розрізу та зупиняє кровотечу. Загоєння відбувається швидко, без утворення післяопераційних рубців і деформації шийки матки.

Єдине протипоказання до проведення радіохвильового лікування ерозії шийки матки – це наявність у пацієнтки кардіостимулятора. Радіохвильова хірургія особливо підходить жінкам, які ще не рожали, і тим пацієнткам, які планують повторні вагітності. Даний прилад має більш широке застосування. Його застосовують також при діагностиці, з його допомогою безболісно роблять біопсію для виявлення багатьох захворювань.

Профспілкова організація «Металургів» постійно працює над зниженням рівня захворюваності працівників ДМК. Це вже не перший подарунок від профспілки для МСЧ. У цій організації прекрасно розуміють, що вкладення коштів у медицину комбінату робить її більш доступною для всіх працівників підприємства. У 2019 профспілка «Металургів» подарувала нашій МСЧ дерматоскоп. Крім цього щорічно (крім періоду пандемії) б'ються рекорди по оздоровленню на берегах Чорного та Азовського морів, а також курортах Західної України. Тільки за перших 4 роки існування профорганізації «Металургів» оздоровилося близько 8500 членів профспілки та членів їх сімей. Допомагає профспілка і медустановам міста. У вересні 2018 року міський лікарні швидкої допомоги була подарована недешева крісло-каталка італійського виробництва компанії OSD, а в 2020 році – два спеціальних комплекси: шоломи з набором французьких фільтрів COVIDEN і перехідників під них для боротьби з COVID-19. Сподіваємося, що працівникам ПАТ «Дніпровський меткомбінат», які потрапили в ці міські медичні заклади не по своїй волі, буде легше впоратися з недугою. Упевнений в цьому і лідер профспілки «Металургів» Олег Нагорний.