Все менше часу залишається до улюблених усіма – і дітьми, і дорослими – новорічних свят. За традицією, щороку творчий колектив КСЦ«Дніпровець» готує для дітей металургів і городян нову новорічну казку.

Ми вже писали, що 27 грудня в КСЦ відбудеться прем'єра новорічної театралізованої вистави за мотивами української народної казки і однойменного мультфільму «Жив-був пес» за участю всіх творчих колективів. Ось ми і вирішили заглянути в спорткомплекс, щоб дізнатися, як іде підготовка до свята.

У ці передноворічні дні репетиції тут проходять щодня. Паркетна зала спорткомплексу вже «приміряла» святковий «наряд» – сцена і стіни прикрашені яскравими панно на новорічну тематику, також встановлені ялинки: головна зелена красуня – біля сцени і кілька декоративних – по периметру зали. Так що, потрапляючи сюди, одразу переймаєшся новорічним настроєм. Наш візит збігся з розпалом репетиції. Під керівництвом своїх наставників Лариси Левицької та Сергія Плужникова учасники заслуженого ансамблю народного танцю «Дніпро» і зразкового дитячого хореографічного колективу «Зіронька» знову і знову відпрацьовували рухи фінального танцю, відточували кожен епізод. За ходом репетиції спостерігав автор сценарію і режисер вистави – художній керівник КСЦ Наталія Присвітла. А поруч тренуються юні грації – учасниці відділення художньої гімнастики ДЮСШ «Металург».

Спостерігаючи протягом 10-15 хвилин за репетицією, починаєш розуміти, скільки старання і старанності вкладають юні та дорослі артисти разом зі своїми керівниками в підготовку кожної новорічної вистави, яке безліч людей (крім учасників творчих колективів, це і художники, і освітлювачі, і костюмери, і звукооператори) вкладають свою працю в створення дива новорічної казки для малюків. Всі ці зусилля і старання залишаться «за кадром», і дітвора, яка прийшла на свято, побачить лише легкість і красу танцювальних рухів, віртуозність циркових номерів, буде сміятися і аплодувати акторській грі, не замислюючись, що це все – результат напруженої праці як співробітників КСЦ, так і тих людей, які, так би мовити, за велінням душі і покликом серця дарують малюкам свято. Сьогодні ми вирішили познайомити наших читачів з деякими з них.

Працівник ЦРМО РСЦ Євген Ставничук вже більше десяти років з року в рік бере участь в новорічних виставах:

– У дитинстві всі люблять казки і вірять в чудеса, в Діда Мороза і т.д. А потім в одних людей ця любов з віком проходить, а у когось залишається на все життя. Ось я, наприклад, просто вже не уявляю себе без казок. Та й чому не подарувати дітям радість, якщо є така можливість і бажання? У дитинстві і юності я займався в театральній студії, грав в КВН. І ось вже більше десяти років щорічно беру участь в новорічних виставах. Кого я тільки не грав – світлячка, ворона, зайця, кота, вовка, різних казкових персонажів – Кащея Безсмертного, Лісовика, гномиків... В цьому році в новорічній казці мені дісталася роль Хазяїна, який виганяє винного Пса на вулицю. Це, мабуть, перша «людська» роль в моїй «акторській» біографії, раніше мені доводилося перевтілюватися лише в тварин і всяку нечисть.

Микита Трифоненко, керівник ансамблю естрадного танцю «АртДенс» КСЦ «Дніпровець», в новорічній казці приміряє на себе вовчу шкуру:

– З одного боку, в однойменному мультику вовк – такий собі брутальний тип. Може, від мене, як танцюриста і вихованця «Лілеї», це і далеко, однак, як вважають мої вихованці, в мені іноді теж прокидається щось дике (сміється). Що не кажи, вовк – це дикий звір, якого, скільки не годуй, він все одно в ліс дивиться. І все-таки, мій персонаж – по-своєму добрий, бо в нашому спектаклі Вовк і Пес з заклятих ворогів стають друзями, допомагають один одному. Це буде мій дебют як драматичного актора, хоча я багато разів виступав як танцюрист, вивчав акторську майстерність в вузі, але в цьому амплуа на сцену перед глядачами вийду вперше. Хвилююся чи? Трохи. Але думаю, мій Вовк буде не страшним, а, навпаки, викличе симпатії маленьких глядачів.

І, нарешті, ще один дебютант – Богдан Зачепило, виконавець головної ролі – Пса. Богдану немає ще й 14 років, він учень ЗОШ №23. Як же сталося, що він потрапив в казку, та ще на головну роль?

– Взагалі-то я не актор, а спортсмен, – каже Богдан. – Близько року займаюся академічним веслуванням у тренера Юрія Олексійовича Полівця. До цього сім років займався плаванням. Мої батьки – працівники комбінату, тато працює в УЗТ, а мама – в цеху КВПіА. В актори потрапив випадково, але мені сподобалося. До того ж цікаво спробувати себе в чомусь новому. Мультик «Жив-був пес» дуже смішний, але його просто взяли за основу, а в нашому уявленні буде багато сюрпризів. Думаю, хлопцям буде дуже весело.

Отже, вже через лічені дні, 27 грудня, в КСЦ «Дніпровець» відбудеться прем'єра новорічної казки. Ласкаво просимо!

С.Луньова, кореспондент прес-центру ДМК

Джерело: dmkd.dp.ua