Із наступного року зміниться механізм надання лікарняних і декретних виплат, а також допомоги на поховання.21 жовтня Президент України підписав Закон № 2620, яким депутати внесли зміни до Закону № 1105. Ці зміни наберуть чинності 1 січня 2023 року. За новим законом соціальні виплати надаватимуть і надалі, проте з деякими особливостями. Далі з’ясуємо, до яких змін готуватися.

Що сталося із системою соціального страхування

Із 01.01.2023 Фонд соціального страхування (ФСС) припинить існування. Його приєднають до Пенсійного фонду України (ПФУ). Тобто ПФУ є правонаступником ФСС. Від цієї дати ПФУ стане уповноваженим органом управління в системі загально­обов’я­зкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку. Тому кошти, що замовили на оплату лікарняних і не отримали до кінця 2022 року, профінансує ПФУ.

Разом із цим роботодавцеві не потрібно надавати будь-які додаткові відомості чи документи до вже поданої заяви-розрахунку на фінансування. Фактично ПФУ має отримати від ФСС всі необхідні відомості щодо лікарняних, що очікують на фінансування, та оплатити їх.

Зокрема, у Постанові № 1323 урядовці передбачили, що:

«…залишки коштів, які утворилися на рахунках ФСС станом на кінець останнього банківського дня у системі електронних платежів Національного банку у 2022 році, перераховуються власниками рахунків в перший банківський день 2023 року на дохідний рахунок ПФУ, відкритий в Державній казначейській службі для обліку коштів загально­обов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності і загальнообов’язкового державного соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, з подальшим їх спрямуванням цього ж дня на видатковий рахунок ПФУ для здійснення страхових виплат та надання соціальних послуг, визначених Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Як це працюватиме на практиці – побачимо згодом.

Більш детально з аналізом можна ознайомитися тут.