13-й Всеукраїнський турнір з греко-римської боротьби серед молоді на призи Гетьмана козацтва Запорізького, маршала Дмитра Сагайдака відбувся 13-14 квітня. Організатором виступив головний отаман «Окремого природно-правозахисного округу» МГО КЗ» генерал козацтва О.Пилипенко за підтримки профспілки «Металургів» ПАТ «Дніпровський меткомбінат».

Україну на цих змаганнях представили 14 команд. Також вперше до нашого міста приїхала команда Молдавської Республіки. Всього за кубки, призи та медалі боролися 117 спортсменів із Верхньодніпровська, Вінниці, Кривого Рогу, Новомосковська, Дніпра, Запоріжжя, Кременчука та Кам'янського. Турнір проводився на килимі культурно-спортивного центру «Дніпровець» ДМК у 10 вагових категоріях – від 26 до 46 кілограмів, в 3-х вікових групах – 2005-2006 р.н., 2008-2009 р.н., 2010-2011 р.н. і молодше.

В урочистій церемонії відкриття взяли участь керівники Міжнародної громадської організації «Козацтво Запорозьке» на чолі з генералом козацтва Олександром Пилипенко, голова профкому профспілки «Металургів» Олег Нагорний та його заступник Віталій Ровков, а також засновник цих змагань майстер спорту з греко-римської боротьби СРСР Юрій Єлісєєв.

Олександр Пилипенко розповів, що їх організація існує ще з 2000 року. Змагання з різних видів спорту проводяться в областях України. У Кам'янському – з греко-римської боротьби. За словами генерала козацтва цей вид спорту користується великою популярністю в нашому місті.

Олег Нагорний привітав присутніх від імені багатотисячного колективу профспілки «Металургів», який традиційно підтримує і розвиває спорт.

– Ми розвиваємо не тільки греко-римську боротьбу, – сказав О.Нагорний, – але і всі основні види спорту. Цей турнір співпав з ювілеєм містоутворюючого підприємства – ПАТ «Дніпровський меткомбінат». Греко-римська боротьба – це спорт сильних чоловіків. Всім учасникам бажаю успіхів у спорті та навчанні, а на килимі – перемог.

Відкрили чемпіонат державним гімном.

1976 3

Далі юні спортсмени зійшлися на килимі за перемогу. За словами головного судді змагань Юрія Никитенка на цих змаганнях є деякі обмеження.

– У турнірі немає захоплень за ноги, немає підніжок. Вся основна боротьба ведеться на руках, є кидки через груди з високою амплітудою. Боротьба ведеться 2 періоди по 2 хвилини для дітей, а для старших – 2 періоди по 3 хвилини. Перемога присуджується за очками.

Голова профкому профспілки «Металургів» ДМК О.Нагорний висловив тверду впевненість в тому, що подібні борцівські турніри, в організації яких активно бере участь Дніпровський меткомбінат, допомагають виховувати не тільки відмінних спортсменів, а й майбутніх патріотів України.

За підсумками змагань, які проводяться за олімпійською системою, 11 місцевих спортсменів, які представляли дитячо-юнацькі спортивні школи №1 і №3 Кам’янського, завоювали медалі різного ґатунку – 2 золоті, 6 срібних і 3 бронзові.

Відеосюжет телеканалу ТРК МІС

Світлини змагань