Фахівцями з експертизи тимчасової непрацездатності управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Дніпропетровській області, як на запит роботодавця, так і під час перевірок стану організації експертизи тимчасової непрацездатності, постійно проводяться перевірки обґрунтованості видачі та правильності оформлення листків непрацездатності безпосередньо у закладах охорони здоров’я.

Але нині широко розповсюджена торгівля фальшивими листками непрацездатності, тому почастішали випадки надання застрахованими особами листків непрацездатності, що мають ознаки фіктивності (виконані, як правило, на ксероксі, видані неіснуючими закладами охорони здоров’я тощо). Така ситуація призводить до неправомірного витрачання роботодавцями коштів Фонду соціального страхування України.

Оскільки допомога по тимчасовій непрацездатності призначається комісією із соціального страхування, що створена на підприємстві відповідно до вимог Закону України від 23.09.1999 №1105-ХІV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», виявлення фальсифікатів є результатом роботи саме цієї комісії. При виявленні такого листка непрацездатності під час перевірок, виплачена сума матеріального забезпечення підлягає відшкодуванню разом із штрафними санкціями, але ж збитки через це шахрайство несуть роботодавці. 

Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Дніпропетровській області