4 лютого 2020 року відбулася щотижнева оперативна нарада з профактивом профспілки «Металургів». На зустрічі з лідерами профспілкової організації, яку вів голова профкому Олег Нагорний, обговорювалися питання охорони праці, різні виробничі моменти, розповідалося про подальшу долю об'єктів соцкультпобуту, які знаходяться на балансі ПАТ «Дніпровський меткомбінат».

Про антинародний законопроект «Про працю»

Після втручання профспілок і проведених ними всеукраїнських акцій протесту, викликаних спробою прийняти законопроект №2708 від 28.12.2019 «Про працю», вдалося достукатися до влади. В результаті за участю представників профспілок в комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики почали проводиться засідання з доопрацювання та внесення змін до даного законопроекту. Представники профспілки «Металургів» також були в рядах тих, хто висловлював свою негативну позицію біля Верховної Ради в Києві. На думку багатьох експертів нинішня редакція законопроекту, яка пропонується Кабінетом Міністрів України, повертає робочих клас у рабство.

Про охорону праці

У зв'язку зі складною фінансовою ситуацією на комбінаті і недостатнім забезпеченням працівників підприємства спецодягом та іншими питаннями, пов'язаними зі службою охорони праці, на зустріч з профактивом профспілки «Металургів» був запрошений заступник директора технічного з промислової безпеки Олександр Дебелий. На початку грудня подібна зустріч вже відбулася. Повинна була вона відбутися і на цей раз, але через виробничу необхідність поговорити з гостем не вдалося. Зустріч перенесена на тиждень пізніше.

Проте питання охорони праці обговорювалися. Комісія профкому з ОП проінформувала присутніх про ЗІЗ, які з початку 2020 року надійшли на склади ПАТ «ДМК». Далі із залу «посипалися» питання через недостатнє освітлення виробничих об'єктів і маршрутів руху, про постійні перебої в забезпеченні працівників підприємства новим спецодягом, про регулярні складнощі з входом і особливо виходом працівників з комбінату... Питань по ОП було багато. З цими питаннями комісія профкому неодноразово зверталася в різні служби ДМК, аж до генерального директора. Однак зрушення із забезпеченням ЗІЗ дуже обмежені.

– В даний час, з-за перебою зокрема в поставках освітлювальної апаратури і ламп склалася вкрай незадовільна ситуація на робочих місцях площадок обслуговування обладнання, маршрутах слідування працівників, – каже голова комісії по ОП Юрій Бунаков. – Ці та інші зауваження щотижня по четвергах озвучуються на загальнокомбінатовських засіданнях з охорони праці.

Профспілка «Металургів» звернулася в службу ОТ з пропозицією разом з профспілковими організаціями провести комісійну перевірку всіх проблемних об'єктів.

Про КСЦ «Дніпровець»

Голова профкому профспілки «Металургів» Олег Нагорний розповів, як йдуть справи з КСЦ «Дніпровець».

– Договір оренди з керівником ТОВ ВТФ «МІКОМП» Олегом Морозом, а саме ця компанія планує взяти в оренду культурно-спортивний центр, вже практично підписаний. Чому компанія МіКомп? Справа в тому, що ТОВ ВТФ «МІКОМП» є соціальним партнером профспілки «Металургів», а всі працівники компанії – членами профспілки «Металургів». В рамках підтримки, працівники ДМК вже більше півроку безкоштовно відвідують спорткомплекс «Басейн МіКомп».

Також Олег Мороз погодився допомогти і КСЦ «Дніпровець», взявши об'єкт ДМК в довгострокову оренду. Можу однозначно стверджувати, що після запуску культурно-спортивного центру, члени профспілки «Металургів» відвідуватимуть КСЦ «Дніпровець» безкоштовно.

Про ДОК «Лісова казка»

Порушувалося на нараді питання і по ДОК «Лісова казка». По дитячій оздоровниці, при безпосередній участі профспілки «Металургів», зараз також ведуться переговори з новим інвестором про можливість укладення договору довгострокової оренди.

Чутки про передачу табору профспілці «Металістів» – це лише чутки, тому що бюджетом ДМК на 2020 рік фінансування табору не передбачено. Тому ситуацію може виправити лише довгострокова оренда.

Про укладення нового колективного договору

Чинний на ДМК Колективний договір захищає права робітників. Сьогодні, в нинішній ситуації, коли власник підприємства не визначений, юридично генеральний директор не має права ставити підпис під Колдоговором. Проте, спільний представницький орган профспілок (СПО) працює над розглядом шляхів поліпшення чинного Колдоговору через спільні постанови про внесення доповнень.

Також розглядалися й інші питання.